Solbeskyttelse

Først publisert: 1. september 2010

Sist redigert: 1. september 2010

Solbeskyttelsesmidler bør alltid brukes i forbindelse med soling. Systemet med «solfaktor» (SPF) gjør det enkelt å variere med beskyttelse som passer alt etter hvor mye sol huden tåler og hvor sterk solen er.

I tillegg til bruk ved vanlig soling bør solbeskyttelsesmidler også brukes ved utearbeid og andre anledninger der man oppholder seg mye i solen. Det er også klokt å holde seg i skyggen den varmeste tiden på dagen, og bruke klær som beskytter, hatt og solbriller.

Ved soling bør det alltid startes med et solbadmiddel med høy beskyttelsesfaktor. Det kan være praktisk å bruke en ekstra beskyttende solstift på utsatte steder som nese, øreflipper, skuldre etc.

Solen produserer UVA og UVB-stråler. UVB-strålene forårsaker solforbrenning og svekker kroppens immunsystem, mens UVA-strålene bl.a. forårsaker for tidlig aldring av huden. Begge typer stråling gir økt risiko for hudkreft. Det er derfor viktig å velge solbeskyttelsesprodukter som beskytter mot både UVA og UVB-stråling.

Solbeskyttelsesprodukter er effektive hvis de brukes riktig og i tilstrekkelige mengder. Produktene skal påføres i rikelige mengder på huden minst en halv time før soleksponering, og påføring skal gjentas jevnlig utover dagen. Hvis mengden som påføres er for liten, svekkes effekten av produktet. Passende mengde for en voksen person er ca. 2 spiseskjeer ved hver påføring. Gjenta påføringen etter svømming, svetting, dusjing eller håndkletørring. Riktig beskyttelsesgrad velges etter hudtype og solstyrke. Har du lys hud som lett blir solbrent trenger du høyere beskyttelsesfaktor enn en person med mørkere hud som ikke så lett blir solbrent. Og jo nærmere ekvator du kommer, jo høyere beskyttelsesfaktor trenger du fordi solen er sterkere der. Også snø og vann som reflekterer solstrålene tilsier høyere beskyttelsesfaktor.


Når det gjelder merking av produktene er dette de viktigste punktene

  • Solbeskyttelsesgraden skal opplyses som «Lav» (faktor 6, 10), «Middels» (faktor 15, 20, 25), «Høy» (faktor 30, 50), og «Meget høy beskyttelse» (faktor 50 +) – på like fremtredende plass som solfaktoren. Det skal ikke benyttes andre solfaktorer enn de nevnte.
  • UVA-beskyttelsen skal være minimum 1/3 av UVB-beskyttelsen – d.v.s et produkt med solfaktor 30 må ha en UVA-beskyttelse tilsvarende 10. Det er innført et eget UVA-symbol for produkter som oppfyller dette kravet. Laveste solfaktor er 6. Solfaktor skal baseres på anerkjente standard målemetoder.
  • Merkingen skal omfatte instruksjon for bruk som sikrer at den deklarerte virkningen (solfaktoren) oppnås. Dette kan inkludere instruksjoner som «Påfør produktet før soleksponering», og «Gjenta påføringen ofte, spesielt ved svetting, etter bading eller etter bruk av håndkle.»
  • Betegnelser som «sunblock», «sunblocker», «total beskyttelse» eller «heldagsbeskyttelse» skal ikke benyttes.
  • Merkingen skal omfatte advarsel om at produktene ikke gir 100% beskyttelse. Merkingen skal også gi råd om forsiktighetsregler som «Vær ikke for lenge i solen selv om du bruker solbeskyttelsesprodukt», «Hold nyfødte og små barn unna direkte solskinn», «Overeksponering mot sollys utgjør en alvorlig helsefare».


Hensikten med merkingen er å få en standard for alle solbeskyttelsesprodukter som gjør det enkelt for forbrukeren å velge riktig produkt.

EU-Kommisjonen har utarbeidet piktogrammer som også kan bli å se i forbindelse med markedsføringen av solbeskyttelsesprodukter:

Piktogrammet symboliserer at nyfødte og små barn skal holdes unna direktesolskinn. 

Piktogrammet symboliserer at UVA beskyttelsen oppfyller EUs anbefaling

Piktogrammet symboliserer at produktet skal påføres i rikelig mengde før soleksponering. Påføringen skal gjentas ofte, spesielt ved   svetting, etter bading eller etter bruk av håndkle.

Piktogrammet symboliser at man skal unngå solen når den er på det sterkeste midt på dagen.

Riktig pleie etter solbadet er også viktig: Du bør bruke rikelig after sun lotion for å bøte på fuktighetstapet huden har hatt. Dersom aften sun-produktene oppbevares i kjøleskap vil de virke oppfriskende ved påføring.


Solarium

For nærmere informasjon, se Statens strålevern på linken du finner i bunnen av denne siden.


Selvbrunende kremer

Følg alltid bruksanvisningen nøye.

En selvbrunende krem er vanligvis fargeløs når den smøres på huden, men etter noen timer blir huden brun. Det skyldes en kjemisk reaksjon i det øverste, døde hudlaget, og har ingenting å gjøre med den brunfargen vi får når vi soler oss.

Ofte brukt er DHA (dihydroxyaceton) som reagerer kjemisk med proteiner og aminosyrer i huden. Dermed oppstår en vannfast, brun farge. Fargen holder seg noen dager og forsvinner med den naturlige avskallingen av døde celler fra huden.

Den fargen man får etter bare én innsmøring er ganske svak, for de fleste vil det derfor være best å påføre flere lag med noen timers mellomrom. Det er lurt å prøve seg frem slik at man ikke får uønskede overraskelser. Det er viktig å være nøye med å smøre kremen jevnt utover for å unngå skjolder, og å vaske hendene så ikke de blir ekstra brune.


Kastanjevann

Kastanjevann er et gammelt og velprøvd fargemiddel. Allerede i oldtiden brukte kvinnene farget vann for å forbedre hudfargen. Kastanjevann-typene vi får i dag gir en naturlig, fin brunfarge og er lettvint å bruke også på større hudpartier.

Fukt en bomullsdott i vann, kryst den og påfør kastanjevannet i jevnt lag utover huden. Vil du ha mørkere tone, gjentar du behandlingen. Fargen fjernes med rensekrem eller vann og såpe.


Den norske kreftforenings solvettregler

Når det gjelder soling og solvettregler vises det også til Den norske kreftforeningens hjemmeside som man kan besøke i bunnen av denne siden.

Mer informasjon om solbeskyttelse: