Husk solbeskyttelse i påsken!

Publisert: 25. mars 2019

Solbeskyttelsesmidler bør alltid brukes i forbindelse med soling og andre anledninger hvor man oppholder seg mye ute i solen. Etter vinteren er huden vanligvis blek og må sakte vende seg til solen, og da er det spesielt viktig at man beskytter seg ekstra godt for å unngå hudskader.

Når man er på påskefjellet bør man også være obs på at snøen reflekterer sola og gjør strålingen sterkere.

Generelt er det klokt å holde seg i skyggen den varmeste tiden på dagen når man er i Syden, og bruke klær som beskytter, hatt og solbriller.

Solen produserer UVA og UVB-stråler. UVB-strålene forårsaker solforbrenning og svekker kroppens immunsystem, mens UVA-strålene bl.a. forårsaker for tidlig aldring av huden. Begge typer stråling gir økt risiko for hudkreft. Det er derfor viktig å velge solbeskyttelsesprodukter som beskytter mot både UVA og UVB-stråling.

Solbeskyttelsesprodukter er effektive hvis de brukes riktig og i tilstrekkelige mengder. Produktene skal påføres i rikelige mengder på huden minst en halv time før soleksponering, og påføring skal gjentas jevnlig utover dagen. Hvis mengden som påføres er for liten, svekkes effekten av produktet. Passende mengde for en voksen person er ca. 2 spiseskjeer ved hver påføring. Gjenta påføringen etter svømming, svetting, dusjing eller håndkletørring. Riktig beskyttelsesgrad velges etter hudtype og solstyrke. Har du lys hud som lett blir solbrent trenger du høyere beskyttelsesfaktor enn en person med mørkere hud som ikke så lett blir solbrent. Og jo nærmere ekvator du kommer, jo høyere beskyttelsesfaktor trenger du fordi solen er sterkere der. Også snø og vann som reflekterer solstrålene tilsier høyere beskyttelsesfaktor.

Husk at produktene ikke gir 100% beskyttelse og at nyfødte og små barn skal holdes unna direkte solskinn!

Den norske kreftforenings solvettregler

Når det gjelder soling og solvettregler vises det også til Den norske kreftforeningens hjemmeside på følgende link:

http://www.solvett.no

Mer nyttig info:

http://www.who.int/uv/sun_protection/en/ 
http://www.yr.no/artikkel/snomengdene-gjor-paskesola-ekstra-farlig-1.13973070
https://klf.no