Hvordan ta vare på neglene under cellegiftbehandling

Med hjelp fra LGFB England har vi skrevet en god oppskrift på pleie av negler

1) Påføre neglebåndsolje

Kjøp en neglebåndsolje (gjerne vitamin E-olje) som du påfører rene og ulakkerte negler, og masserer den deretter godt inn. Legg spesiell vekt på neglebåndene da disse ofte blir sprø og flisete på grunn av cellegiften. Du kan også bruke andre typer oljer – se i kjøkkenskapet! Prøv å ikke rive av neglebåndet om det oppstår små rifter i det, det vil lett bli infisert.

2) Filing av negler

Ikke bruk for grov neglefil. (Hvis spesifisert på pakningen er 240 grit anbefalt). Klipp neglene først om nødvendig. Resultatet blir best om du begynner å klippe i ytterkant av en negl, og ikke rett av på midten.

Legg filen under kanten på neglen, og fil forsiktig fra side til side. Prøv å ikke file vekk for mye av det hvite ytterst på neglene, og ha samme lengde på alle neglene. Dette vil gjøre vedlikehold lettere, og kortere negler vil legge mindre press på hele neglen.

3) Rens og gjør klar for neglelakk

Resultatet blir best om man bruker en neglelakkfjerner uten olje, men den kan godt inneholde aceton. Det anbefales også å bruke gasbind i stedet for bomullspads her. Gni over hele neglen. Noen merker fører egen neglerens (som er noe annet enn neglelakkfjerner), den brukes før lakken. Man kan også bruke denne før man eventuelt vil friske opp neglene med overlakk etter noen dager (se under).

4) Base til neglelakk

Pass på at basen ikke er blitt tykk (gammel). Dypp kosten én gang ned i flasken, og legg på et tynt lag på midten av neglen. Påfør på sidene hvis nødvendig. Ikke påfør base eller lakk helt inn til neglebåndene da neglen trenger å puste.

5) Valg av farge på neglelakken

Faktisk hjelper det på neglene om lakken har en mørk farge. Jo mørkere, jo mer beskyttelse for de lysømfintlige neglene.

Husk at neglelakk som står en stund blir tykkere, og dermed er det vanskeligere å få neglene pent lakket. Kjøp en neglelakkfortynner, og du kan bruke opp hele flasken med lakk!

Påfør to lag, og la lakken tørke i minst ti minutter mens du gjør minst mulig. Igjen – husk å ikke påføre lakk helt inntil neglebåndene.

6) Topcoat/overlakk

Overlakk vil gi et profesjonelt resultat samtidig som det vil beskytte fargen og neglelakken generelt. Vær generøs med overlakken, la den ‘flyte’ utover neglen.

Igjen anbefales det å la neglene tørke i minst ti minutter mens du beundrer det ferdige resultatet.

7) Avslutning

Nå kan du gjerne ta nok en dråpe med olje på hver negl, og massere godt inn. La det virke litt før du vasker hendene, og smører dem med en fet og god håndkrem.

Vedlikehold

Bruk neglebåndsoljen daglig på neglene og huden rundt.

Du kan legge på et nytt lag med overlakk etter et par dager for å friske opp manikyren.

Lakken fjernes ved å dynke bomullspads godt med neglelakkfjerner. Hvis du kun velger å ha på neglelakk før og etter cellegiftkuren må du likevel huske på daglig påføring av olje!


Negleforsterker

Flere produsenter tilbyr negleforsterker, hør om hva de anbefaler for eksempel på apoteket.


Et lite tips til slutt:

Har du en fuktmaske i kremform i huset kan det være godt å tilføre hender og negler litt ekstra fuktighet. Aller helst bør man kjøpe bomullshansker(apotek), smøre inn hender og spesielt negleområdet godt og ligge med dette over natten.