Hårfjerning

Først publisert: 1. september 2010

Sist redigert: 1. september 2010

Fjerning av uønsket hår er en eldgammel tradisjon som er praktisert i flere årtusener og metodene har vært mange og smertefulle opp gjennom historien. I dag finnes det heldigvis enklere og mindre smertefulle løsninger. Vi kan velge og vrake i ulike metoder for å fjerne sjenerende hårvekst.

Hårfjerningskrem brukes mye til armhuler og legger, og fås også til bruk i ansiktet. Skal hårfjerningskrem brukes i ansiktet, bør det stå uttrykkelig opplyst på produktet at det er ment til slik bruk. Hårfjerningskrem finnes i forskjellige varianter som vanlig hårfjerningskrem, In Shower (til bruk i dusjen) og Spray On.

Hårfjerningskremer løser opp keratinet (proteinstrukturen) i håret så det sveller og brytes av like ved hudoverflaten. Følg alltid bruksanvisningen nøye ved bruk av hårfjerningskrem ellers kan huden irriteres. Håret kommer igjen som før. På grunn av oppløsningen av keratinet dannes avrundede hår så det føles bløtere enn ved barbering. Hårfjerning med krem gir også en bløt og glatt hud i opp til dobbelt så lang tid som ved barbering. Når du skal bruke hårfjerningskrem skal du ALLTID teste på en liten del av området som skal behandles. Dersom huden er normal etter 24 timer kan hårfjerningen gjennomføres. Husk å følge bruksanvisningen nøye.

Barbering med høvel eller maskin er en lettvint løsning til leggene. Enkelte synes også det går bra under armene. Ulempen er «skjeggstubbfølelsen» som kommer etter bare noen få dager. Noen ganger også allerede om kvelden hvis man har fjernet hår om morgenen.

Voks og strips Voks fås både til bruk i varm og kald tilstand, og til «engangsbruk» i form av strimler som legges på huden. Prinsippet er at hårene fester seg i voksen og følger med når voksstrimmelen trekkes av huden. Voksen fjerner hårene ved roten. Du kan bruke voks selv. Hvis man aldri har vokset før og selv vil prøve anbefales det å starte med leggene. Det sikreste resultatet får du imidlertid når du lar en hudpleiesalong gjøre det. Det tar lengre tid før hårene kommer igjen enn ved bruk av høvel og hårfjerningskrem. Hårfjerningsvoks gir et glatt og bløtt resultat i opp til 4 uker. Ikke bruk voks rett etter et bad, og ikke bruk deodorant de første 24 timene hvis du har fjernet hår under armene.

Bleking med hårblekemiddel kan være et alternativ for å gjøre uønsket hårvekst mindre synlig – det er jo gjerne de mørke hårene som synes mot lys hud. Følg bruksanvisningen som for vanlig bleking av håret.

Napping Napping med pinsett fjerner ett og ett hår om gangen, og er best f.eks. til øyebrynene eller andre steder med liten hårvekst. Stram huden der håret skal fjernes mellom to fingre, og napp raskt, da kjennes det minst. Det finnes nå også varm voks på markedet som kan fjerne hår ved øyebrynene. Når man bruker voks til øyebrynene får man et renere resultat i og med at man tar alle hår på en gang også de hår som er vanskelig å se og få tak i med pinsett.

Maskin-napping Det finnes flere typer maskiner, både elektriske ladyshavere og epilatorer (epilasjon er fellesbetegnelsen på å fjerne hår ved hjelp av strøm). Ladyshaveren fungerer som en elektrisk barbermaskin og er relativt enkel og smertefri å bruke. Epilatoren derimot, drar ut hårene med roten og behandlingen kan være smertefull og gi hudirritasjoner. Metoden egner seg derfor best til behandling av små områder. Ved epilering skal hårene bli borte i opptil fire uker.

Hårvekstsvekkende væske Behandlingen består i at den hårvekstsvekkende væsken påføres huden etter at hårene er fjernet med voks eller ved elektrolyse. Dette gjøres i hudpleiesalong. I tillegg skal det i en periode brukes en krem hjemme hver dag.

Elektrolyse er en metode for hårfjerning der hårroten drepes ved hjelp av en tynn elektrisk nål – dvs. nålen brenner av blodtilførselen til hårroten slik at den ikke lenger kan få næring og cellene dør. Ved en annen elektrisk metode brukes pinsett. Behandlingen er smertefri, men tidkrevende, og dermed også kostbar. Elektrolyse er den behandlingsmetode som gir best hjelp hvis du trenger å få bort skjemmende hårvekst for alltid. I aktuelle tilfeller kan behandlingen dekkes av det offentlige. Legen kan gi rekvisisjon til dette. Elektrolyse-behandling kan fås i hudpleiesalong. Elektrolyseutstyr selges også til bruk hjemme, men resultatet av hjemmebehandling er ikke alltid like vellykket. Blant annet kan det by på problemer å treffe hårroten riktig. Feilslåtte forsøk kan gi skjemmende, varige merker i huden.

Laser/lys* Det finnes mange klinikker som tilbyr laser- eller lysbehandling for permanent å fjerne hår. Metoden som benyttes er en maskin som sender ut et energilys som ødelegger de aktive hårsekkene. Det er en tidkrevende prosess, og for å sikre at alt hår fjernes bør det tas flere behandlinger. Denne behandlingen er effektiv, men dyr. Laser virker dårlig på lyse hår og mørk (solbrun) hud. Metoden kan gi pigmentforandringer. *kilde: klikk.no