Hårfarger

Først publisert: 1. juli 2010

Sist redigert: 1. juli 2010

Å farge håret kan være så mangt – fra en lett oppfriskning med farget leggevann som går ut i neste vask, til en helt ny hårfarge som sitter i hele hårstråets levetid.
Er det aktuelt å skifte til helt ny hårfarge, må håret oksidasjonsfarges. Dette er den vanligste formen for permanent hårfarge. Alle permanente hårfarger er oksiderende. Man lysner hårets egen grunnfarge, og samtidig farges hårstrået inn med det nye fargepigmentet. Etter 4-6 uker er håret ved hodebunnen vokst såpass at det bør etterbehandles for ikke å få et påfallende fargeskille.
Ønskes det bare å gi en annen nyanse til egen hårfarge kan man nøye seg med en toning. Denne dekker ikke så godt som den permanente hårfargen, og noe farge vil forsvinne ved hver vask. Også her kan man få et fargeskille som tilsier etterbehandling ca. hver 4. – 5. uke.
Glansvask er en mild form for toning som ikke krever etterbehandling siden fargen vaskes ut i løpet av få gangers sjamponering.


Forskjellige måter å farge håret på

Farging deles i to hovedtyper: Adderende farge og oksiderende farge.

Adderende farger legger seg utenpå hårstrået: Eksempler på adderende farger er legge-middler, farget spray, glansvask.

Oksiderende farger trenger inn i håret (skjellaget åpnes): Eksempler på oksiderende farger er minikolorasjon, toning, klassisk farging, lysfarging og bleking.

I Europa farger mer enn 60% av kvinner og 5-10% av menn håret med en hyppighet på 6-8 ganger pr. år. Gjennomsnittsalderen på de som farger håret er 30-60 år.

Farget leggevann er den enkleste form for hårfarging. Fargestoffene blir liggende på hårets overflate – de trenger ikke inn i det. Farget leggevann forsvinner vanligvis ved første vask.

Glansvask er en mild form for toning -den legger seg utenpå hvert hårstrå, gir glans og litt farge, og vaskes ut i løpet av få gangers sjamponering. Glansvask er velegnet til å friske opp din egen hårfarge, og er også fin å bruke mellom regelmessig permanent hårfarging.

Toning gir en mer varig virkning. Det finnes mange fargemuligheter, og det bør alltid velges litt lysere farge enn den naturlige fargen, siden fargen i toningen kommer i tillegg. Hvis det er ønskelig med en rødlig tone, skal man være klar over at jo mørkere håret er, desto sterkere rødnyanse må man velge for å få den ønskede fargen. Fargen i toning trenger litt inn i hvert hårstrå, men håret blir ikke gjennomfarget som ved permanent farging, og noe farge går av ved hver vask. Virkningen på hår og hodebunn er mild. Fargen blir sterkere jo lenger man lar den virke. Både farget leggevann, glansvask og toning skal brukes etter at håret er vasket og frottert. Da fordeles fargen lettere, og håret er mer mottagelig.

Permanent farge/oksidasjonsfarge er den vanligste form for permanent hårfarge. De brukes mye både i frisørsalonger og som hjemmefarging. Fargeutvalget er stort. Betegnelsen oksidasjonsfarver kommer av at det trengs hydrogenperoksid eller et annet oksidasjonsmiddel i tillegg til fargestoffene for å få frem den ønskede hårfargen. Blandingen består ofte av like deler fargestoff og oksidasjonsmiddel. Selve dannelsen av farge skjer inne i hvert enkelt hårstrå. Det er svært viktig å følge bruksanvisningen nøye. Etter behandlingen vaskes og skylles håret godt, og gis gjerne en etterbehandling. Siden hydrogenperoksidet bleker håret litt, kan oksidasjonsfarger også brukes for å gi håret en lysere fargetone enn tidligere. Ønsker du en riktig lys farge må imidlertid håret avfarges først. Håret skal ikke vaskes før farging. Dette for å unngå irritasjon og at det setter seg farge i hodebunnen.

Valg av nyanser
Ved toning må velges en nyanse som ikke er mer enn en til to nyanser lysere enn hårets naturfarge. Ved oksidasjonsfarger kan du velge den fargen du ønsker rett fra fargekartet. Resultatet er avhengig av at bruksanvisningen følges nøyaktig. F.eks. vil en avbryting av fargeprosessen før virketiden er over kunne føre til et uheldig resultat. Dette i motsetning til toningsmidler.

Bleking Håret må blekes hvis det skal bli mye lysere enn den opprinnelige hårfargen – f.eks. hvis man skal gå fra mellombrun til lys blond. Blekemidlene inneholder ammoniakk som åpner skjellaget i håret, og persulfater som bleker hårets naturlige fargestoffer. All bleking representerer en påkjenning for håret, men behøver ikke ødelegge det forutsatt at det tas hensyn til noen viktige forholdsregler:
– følg bruksanvisningen nøye
– ikke blek håret for ofte: én gang hver 4.-6. uke burde holde for å skjule ettervekst ved røttene
– vær så forsiktig som mulig med greing, krøllspenner, tupering og andre ytre påkjenninger
– bruk hårpleiemidler tilsatt stoffer som gir glans, mykhet og føyelighet. Bleket hår blir lett stivt, brekker og får splittede tupper ved dårlig behandling.

Lystoning er en lett form for bleking som lysner håret en til to nyanser. Lystoning må ikke brukes på hår som allerede er farget.

Hvis man angrer på fargen

Når det gjelder glansvask er det nokså enkelt å få vekk fargen siden den under alle omstendigheter vil forsvinne i løpet av noen gangers sjamponering. Oksidasjonsfarger kan ikke fjernes uten at håret avfarges helt og deretter farges eller tones igjen. Det er vanligvis en så omfattende prosess at det bør overlates til frisør.

Andre gode råd:

 • hårfarge må ikke brukes til farging av øyenvipper og øyenbryn
 •  ved toning velger du en farge som er én til to nyanser lysere enn hårets naturfarge
 • ikke bruk blekemidler for ofte
 • tørre hårspisser bør beskyttes med en krem for ikke å trekke for mye farge
 • bruk hansker som beskytter hendene mot fargen
 • legg rensekrem langs hårgrensen (men ikke inn på håret) for å unngå fargeskjolder i pannen
 • ikke ta permanent like etter hårfarging
 • spør frisøren til råds
 • overhold nøye angitt virketid – den nye fargen må få lov til å utvikle seg helt – først da blir fargen nøyaktig som lovet
 • husk at blandet farge ikke kan oppbevares. Flasken kan eksplodere.
 • fargen mister også innfargingsevne etter 30 minutter, det er derfor ingen vits i å spare på den


VIKTIG

 • Hårfargestoffer kan fremkalle alvorlige allergiske reaksjoner
 • Les og følg bruksanvisningen nøye
 • Hårfarger er ikke beregnet til bruk på barn under 16 år
 • Midlertidige tatoveringer med sort henna kan øke risikoen for allergi
  Du skal ikke farge håret hvis:
 • Du har utslett i ansiktet eller har følsom, irritabel eller skadet hodebunn
 • Du tidligere har hatt en reaksjon etter hårfarging
 • Du tidligere har hatt en reaksjon på en midlertidig tatovering med sort henna